Какви истории разказвате на себе си?

Какви са историите, които разказвате на себе си?

Всеки човек претърпява победи и загуби в живота. Това е начинът да израстваме и да се учим. Твърде много хора обаче, оставят силата си в ръцете на фактори извън техния контрол. Ролята на жертва е едно от най-често срещаните явления в днешно време. Разбира се, много по-лесно е да обвиним някой друг за провалите които претърпяваме, от колкото да поемем отговорност за тях. По този начин се успокояваме вътрешно, но това не променя ситуацията в която се намираме. Тъкмо обратното – само отнема силата и увереността, че всъщност от нас зависи да подобрим обстоятелствата в които се намираме.

Истината е единственият лек

Истината е, че трябва да бъдем честни със себе си.

Без повече измислени истории, защо не сме това което искаме да бъдем.
Без повече сочене с пръсти.
Без повече опрадвания.

Октровен поглед в огледалото, е всичко от което се нуждаем. Защото когато станем честни със себе си, когато се отделим от ситуацията и я погледнем обективно, вече придобиваме контрол върху мислите и действията си – а те са единственото нещо върху което всъщност имаме действителен контрол.

Честни ли сте със себе си?

Следващия път когато се погледнете в огледалото и видите че сте с наднормено тегло, не си казвайте:

  • „всички от семейството ми са така“
  • „нямам време да готвя“
  • „генът ми е виновен“
  • „всичко ми се лепи“ 
  • „нямам време да тренирам“
  • „здравословното хранене е много скъпо“
Кажете истината – „дебел съм… правя грешни избори, не приоритизирам здравето си и от мен зависи да променя това“ 

Или следващия път когато някой получи повишение вместо вас на работното място… не казвайте, че човекът който са повишили е връзкар или че шефът ви просто не ви харесва.

Кажете истината – „не върша работата си качествено, предпочитам да си говоря с колегите, предпочитам да гледам телевизия отколкото да работя върху допълнителни проекти.

Да, може и да ви звучи малко грубо, но това е единственият начин да поемете отговорност за живота си.

Истинската промяна започва с човека, който виждате в огледалото всеки ден...

Твърде често се отнасяме прекалено леко със себе си. Близките ни хора също го правят, казвайки ни това, което искаме да чуем, за да не наранят чувствата ни. Въпреки че ни желаят доброто, това допълнително ни размеква – ставаме слабохарактерни и неспсобни да се справим с ежедневните си задачи.

„Животът е страдание“ казва Буда… И това дали ще бъдем успешни в него зависи от качествата които развиваме, и това до колко сме откровени за положението в което се намираме.

За това, следващият път когато се погледнете в оглгедалото – кажете истината… и направете необходимото за да я промените! 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *